Thomas Wallgren thomaswallgren.fi

Vihreät eivät ole siirtyneet oikealle

HeSa todistelee (1.4.) että Sirkku Ingervon ja Zahra Abdullan päätös erota vihreistä ja perustaa uusi punavihreä ryhmä Helsingin valtuustoon on turha. "Vaalikonevastausten vertailu kertoo" HS:n mukaan, "että vihreät eivät ole siirtyneet oikealle". Olen samaa mieltä: vihreät eivät ole siirtyneet oikealle. Siirtyminen ei ole mahdollinen koska Suomessa vihreät ovat aina olleet oikealla - teoissa, joskaan eivät puheissa eivätkä arvoissa.

Olen nähnyt vihreiden tekojen oikeistolaisuuden joskus turhankin läheltä kuuden vuoden aikana Helsingin valtuustossa. Vihreät suojelevat vahvasti lapisperheiden asemaa. Puolue on myös kiitettävän aktiivinen ympäristöasioissa. Veroparatiisien vastaisessa työssä, yksityistämisen estämisessä ja vanhustenhuollon resurssien turvaamisessa vihreistä ei kuitenkaan aina ole ollut apua. Tätä selitetään yleisesti sillä, että vihreiden kannatuspohja on koulututteujen nuorten perheiden keskuudessa. Mutta on myös toinen, syvempi syy.

Vihreät vierastavat valta-analyysiin perustuvaa talouspoliittista lähestymistapaa, kuten kaikki esimerkiksi Osmo Soininvaaran lukijat tietävät. Tausta on liikkeen alkutaipaletta leimannut taistolaisvastaisuus, joka oli tuolloin hyvinkin tarpeellinen. Oikeistolaistumisen ehkäisemiseksi esitin Vihreän puolueen perustavassa kokouksessa Tampereella syksyllä 1988 meille vihreille aktivisteille liittymistä eri puolueisiin oman puolueen perustamisen sijaan. Moni silloinen vihreä toimiikin edelleen muualla kuin vihreässä puolueessa.

Mahdolliselle uudelle punavihreälle puolueelle, kuten myös Suomelle tärkeälle vihreälle puolueelle, toivotan menestystä. Hyvä vaihtoehto Sirkku Angervolle ja Zahra Abdullalle voisi myös olla liittyminen toiseen puolueeseen. Niissäkin tarvitaan kipeästi vihreitä voimia.

Thomas Wallgren

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Uusi vihreä ryhmä? Antakaamme kaikkien kukkien kukkia.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kaverini totesi aikanaan vihreistä: Hienostuneempi tapa äänestää tyhjää.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Vihreät eivät ole siirtyneet oikealle"

Pitää paikkansa. Tämän varmistukseksi Thomas Wallgrenin pitää loikata ja liittyä vihreisiin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Varsin toivottava suunta. Kommunistipuolueet ovat jo toteuttaneet hajaannuksen, taitaa maolaissiipiläiset vielä miehittää ja naisittaa näitä eri turhakkeita tosin. Miten olisi viherkansallisosialistinen peukuttamaan betonisten moottoriteiden rakentamista Aatun tavoin. Maanteiden teuvot voisi innostua puolueesta.

Toimituksen poiminnat