Thomas Wallgren thomaswallgren.fi

Veronkiertäjät varastavat hyvinvointimme

HS on käsitellyt pääkirjoituksissaan  puolueiden reseptejä talouden tasapainottamiseen. 4-6 mrd:n säästöjä on tavoiteltu taas kerran leikkausten, veronkiristysten ja rakenneuudistusten kautta. Nurkan takaa löytyy kuitenkin ilmiselvä ja tiedossa oleva ratkaisu: Yritysten veronkierron kitkeminen.

 

Finanssimaailman globaliaaation myötä  verojen välttelystä on kasvanut valtava ongelma. Maailman kokonaisrahataloudesta kolmasosan arvioidaan olevan kätketty veroparatiiseihin. EU:n valtioiden lasketaan menettävän vuosittain verovilpin takia noin tuhat miljardia euroa. Suomen osuus menetyksestä on täten monen miljardin arvoinen. Sillä budjetin lisäyksellä valtio paikkaisi kaikki hyvinvointimme puutteet.  

Suuryritysten aggressiivisesta verosuunittelusta  kärsivät – kansalaisten lisäksi – veronsa maksavat pienet ja keskisuuret yritykset kilpaillussa suuryritysten kanssa. Pimeästä veronkierrosta on tullut sairas osa yritysmaailman yhä kovenevaa epäinhimillistä kilpailua. Vasta nyt paljastusten kautta veronkierto alkaa saada julkisuutta. Jopa EU-kolossi joutui reagoimaan kun paljastui että komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toimiessaan Luxemburgin varainhoitoministerinä oli henkilökohtaisesti  neuvonut suuryrityksiä verojen minimoimisessa.   Poliitikkojen ja finanssimaailman liitto näyttää silti olevan vielä hyvin tiivis. Rikkaita asiakkaita verovälttelyssä opastaneen brittiläisen HSBC-pankin johtaja nousi vilpillisesta toiminnastaan huolimatta maan kauppaministeriksi. Toivonkipinä näyttääkin tulevan USA:sta , jossa Obama on hiljattain budjettiesityksessään ehdottanut esittänyt  veroja välttelevien yritysten sakottamista.

Myös Suomessa  löytyy julkisen vallan ja finanssisektorin välisiä sidoksia. Finassivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koposelta kysyttiin Suomen Kuvalehden haastattelussa (5/2015), pitäisikö pankkisalaisuutta keventää. Koponen vastasi, että ”salaisuus pysyy”. Sopii siis kysyä onko finanssivalvonta yhteiskunnan vai finanssimaailman renki.

Ruotsin uusi hallitus suitsii voitontavoittelevaa terveysbisnestä. Sama periaate pitäisi meilläkin omaksua. Täällähän paljastettiin jo muutama vuosi sitten yksityisten terveyspalveluyritysten, kuten Mehiläisen ja Attendon, yhteyksiä veroparatiiseihin.  EU:n kilpailulainsäädännön alkuperämaaperiaate ei ole ylitsepääsemätön este veroparatiisien välttämiseksi. Lupaavin periaatteen kanssa yhteensopiva keino taistelussa veroparatiiseja vastaan on  Isossa-Britanniassa kehitetyn "reilun verotuksen standardin" räätälöinti Suomelle ja siten koko euro-alueelle sopivaan muotoon.

Toimivassa avoimessa demokratiassa kansalaisten kuuluisi olla tietoisia verokeinottelun ja poliittisten päätösten yhteyksistä aidosti poliittisia valintoja varten. Äänestäjien kannalta Suomi alkaa muistuttaa USA:ta. Tietoa on saatavilla sitä haluaville. Mutta jos vain prosentti äänestäjistä on tutustunut tilanteeseen sillä ei ole poliittista merkitystä vaaleissa.  Suomen seuraavalle hallitukselle on siis tarjolla myönteisiä vaihtoehtoja velkaelvytykselle ja leikkauksille.

 

Kai Lindros

dosentti, Helsinki

Thomas Wallgren

dosentti, Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Kari Ahveninen

Mikäli verotus olisi tolkullisella tasolla niin veronkiertoa tuskin tapahtuisi ainakaan merkittävissä määrin.
Mutta sdp:n kannan mukaan ne jotka onnistuvat rahaa tekemään tulee verolla lyödä, ja sdp:n ilmiselvä halu on maksattaa paremmin ansaitsevilla ja yrityksillä sen kansanosan kustannukset jotka eivät niin tee tai halua tehdä.

Tuota voisi kutsua kyllä yhden lajin sosialismiksi, suorastaan neuvostomeiningiksi. On vain tainnut unohtua ettei sosialismi ole oikein onnistunut missään, ei edes entisessä Neuvostoliitossa jota demarit ilmiselvästi pitävät esikuvanaan.

Jyrki Paldán

"Mikäli verotus olisi tolkullisella tasolla niin veronkiertoa tuskin tapahtuisi ainakaan merkittävissä määrin."

Höpöhöpö.
Veronkierto on nouseva trendi varakkaiden parissa niin Suomessa kuin maailmallakin. Entäs miten verotus? Suomessa parastuloisimman prosentin verotus on kolmessakymmenessä vuodessa tippunut lähes puoleen, ja Yhdysvalloissa alle kolmannekseen. Rahan vuoksi elävät kyllä kiertävät veroja, vaikka veroaste olisi alle prosentin.

Käyttäjän jaakkokuusisto kuva
Jaakko Kuusisto

Yritysveroa laskettiin juuri reippaasti, eikä pääomatulojen verotuskaan päätä huimaa. Ei johdu veroasteesta tämä, vaan siitä että verojen välttely on mahdollista.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Himoverottajat varastavat hyvinvointimme. Järkevällä tasolla olevia veroja ei tarvitse kiertää ollakseen kilpailukykyinen.

Erkko Korppaanmäki

Verotus on lähtökohtaisesti valtion väkivaltamonopolin pelotteeseen perustuva pakkotoimi: siis varkaus. Oikeammin, koska väkivallan uhka: ryöstö.

Blogin kuvaama varkaiden "hyvinvointi" on siis väkivalloin ryöstettyä rahaa. Nyt sosdem väite siis kuuluu, että ryöstön uhri, pyrkiessään minimoimaan ryöstetyksi tulemisen riskiä, uhkaa ryöstäjän hyvinvointia.

Verottaja varastaa hyvinvointimme.

Jyrki Paldán

"Verotus on lähtökohtaisesti valtion väkivaltamonopolin pelotteeseen perustuva pakkotoimi: siis varkaus. Oikeammin, koska väkivallan uhka: ryöstö."

Niin ovat yksityisomistuksetkin, kuten Pierre-Joseph Proudhon aikoinaan onnistuneesti argumentoi. Tai no, voivat kummatkin toki perustua myös hajautettujen väkivaltajärjestöjen pakkovaltaan, mutta silti kummatkin perustuvat syvimmältä olemukseltaan tismalleen samaan asiaan. On ihan täysin arvokysymys miten kummatkin asiat järjestetään, mitään "luonnollista", "pyhää" tai "pakollista" ei ole kummassakaan.

Niko Sillanpää

Ihan hyvä bloggaus. Vielä kun veroparatiisiepäkohdalle voisi realistisesti merkittävästi tehdä jotain. Suomen eduskuntavaaleissa asialle ei voi tehdä paljonkaan tai siis oikeastaan mitään. Jospa Kiina ja Yhdysvallat joskus löytäisivät asiassa yhteisen sävelen, jotain voisi tapahtuakin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Verokilpailu on hävitty, usko pois. Suomen veropoliisilla ei ole muskeleita kansainvälisen kaupankäynnin häirintään - onneksi.

ulf fallenius

Niin kauan kuin veroja niin veronkierto jatkuu maailman tappiin asti . Kukaan ei ole globaalisessa maailmassa yhtään kiinnostuneita Lindroosin tai Wallgrenin mielipiteistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Thomas Wallgren; "Nurkan takaa löytyy kuitenkin ilmiselvä ja tiedossa oleva ratkaisu: Yritysten veronkierron kitkeminen."

Eipä kannattaisi paljon nostaa meteliä veronkierrosta, sillä SDP on ollut hallituksessa 27.5.1966 alkaen miltei 40 vuotta tähän päivään saakka, eikä ole pystynyt tuota vielä hoitamaan. Hallituskatkoksia on ollut yhteensä n. 9 vuotta tähän päivään mennessä; 29.9.1976-15.5.1977 Miettusen III-hallitus, 26.4.1991-13.4.1995 Ahon hallitus ja 19.4.2007-22.6.2011 Vanhanen II-Kiviniemi hallitukset.

Aikaa on ollut kohtuullisen runsaasti, jopa viimeiset 4 vuotta kun puoluella on ollut valtionvarainministerin salkun omaava ja veroasioista vastaava ministeri Jutta Urpilainen ja nyttemmin Antti Rinne. Edellisessä hallituksessa SDP jopa pääministeripuolueena, joten jos halua olisi ollut hoitaa veronkierto päiväjärjestykseen, niin aikaa olisi kyllä ollut.

Niko Sillanpää

Eipä sdp tai mikään muukaan suomalainen puolue yksin kansainväliselle epäterveelle verokilpailulle mitään voi. Paitsi tietysti palaamaalla markkaan ja laittamalla pääoman liikkuvuudelta rajat kiinni, mitä voinee liioittelematta aivan oikein kuvata Pohjois-Koreaksi.

Harmaalle taloudelle täällä kotimaassa kyllä olisi voinut jotain tehdä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, vaikkei puhuta markkavaluutasta, niin eikös sekä Katainen että Stubb ole kumpainenkin hehkuttaneet sitä kuinka Suomi on EU:n ytimessä? Kun kokoomus että SDP ovat kummatkin olleet hallitusvastuussa viimeiset 8 vuotta, niin siellä ytimessähän olisi voitu ottaa niskalenkki veroparatiiseihinkin kuten eurokriisistäkin puheissa. Väistämättä tulee sellainen kuva että Suomi ei ole missään ytimessä vaan "syötävänä" suupalana.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #9

Eipä EU:kaan yksin voisi veroparatiisiongelmaa ratkaista, mutta sen sisältä olisi hyvä aloittaa, esim. Luxemburg, immateriaalioikeuksien osalta Alankomaat, Kanaalisaaret, Man-saaret, Kypros jne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

EU:n sisältä olisi ollut hyvää aikaa aloittaa. Sen sijaan on nyhjätty paljon pienempien asioiden parissa.

Jyrki Paldán

Itseasiassa SDP on istunut hallituksessa, joka on radikaalisti vapauttanut pääomamarkkinoita ja säätänyt veronkiertoa massiivisesti helpottavan hallintarekisterin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä Suomellakin mahdollisuuksia olisi, verosuunnittelussa verottajan ei tarvitse hyväksyä markkinahintaa korkeampia korkoja emoyhtiöltä tai ylhintaista siirtohinnoitteluja joihin pääasiassa ylikansallisten yhtiöiden veronkierto perustuu.

ulf fallenius

Ja sitten valitus johonkin oikeuslaitokseen ja verottaja joutuu palauttamaan rahat, mistä oli jo pelko kuin useamassa tapauksessa on ilman oikeuskäyntejä palautettu rahat suosiolla taannoin Fortumille ja monelle muulle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja sitten valitus johonkin oikeuslaitokseen ja verottaja joutuu palauttamaan rahat"

Tämä on Suomen lainsäätäjistä kiinni. Kysehän olikin voiko Suomi vaikuttaa veronkiertoon.

ulf fallenius

Suomi ei voi vaikuttaa veronkiertoon suuresti niin kauan kuin vanhat monimutkaiset lainsäädännöt on liian tulkinnanvaraisia.Hauskin on ollut sekin että missä on uusittu lainsäädäntöä niin on taas päädytty tulkinanvaraisuuteen ja huom! kansanvälinen lainsäädäntö ei ole Suomen vaikutusvallassa juuri ollenkaan.Suomen ainut tapa kerätä hyvin veroja on alentaa verot niin kilpailukykyisiksi että verot pysyy omassa maassa mitään muuta keinoa ei ole.Pieni esimerkki tilaat Uber taksin ja verot menee Kaliforniaan tilaat nettistä jotain Belgiasta ja rahat menee Belgiaan niin milläs estät globaalisessa kilpailussa verojen vuotamisen muihin maihin se on mahdotonta ellemme sulje itsemme kokonaan ulkomaailmasta ja se ei ole hyvä idea.Kilpailussa voittaa halvin tai kohtuullisen edullinen hinta ja koskee myös veroja.Suurin osa suomalaisista ei vieläkään ymmärrä mitä tarkoittaa globaalisuus missä pääoma ja yritykset voi siirtyä hetkessä toiseen maahan niin kuin verotkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa laillisesti tehdystä liiketoiminnassa ei verotusta voi kiertää jos hallitus näin haluaa. Näillä mätkyillä hoidetaan asia jos verottaja on vilppiä huomannut.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Oikeistohallitusten toiminta on ollut sellaista, että asia kerrotaan pantavaksi kuntoon, mutta tehdään vain nimellisiä tekoja, koska talouseliitti äänestää oikeistoa, ja talouseliitin intresseissä on veronkierto.

Se, pystyisikö vaikkapa SDP asialle mitään, en usko, koska talouseliitti pyörittää poliittista johtoa mennen tullen, oli se minkä värinen tahansa...

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Liikesalaisuudet...pankkisalaisuus...suosittelen...
Matti Hyryläinen:
http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

FORTUM, valtio omistaa ääänivallan. Ja silti yritys pyörittää suurimman osan voitoista erilaisten järjestelyjen kautta veroparatiiseissa.
Suomi on korruptoituneempi kuin kukaan edes osaa kuvitella.

Toimituksen poiminnat