Thomas Wallgren thomaswallgren.fi

Vapaakauppasopimukset ja Sote: myrkyllinen yhdistelmä hoivalle

 

Kristiinankaupungisssa Esperin vanhusten hoivakodissa sattunut kuolemantapaus on herättänyt Suomen. Yhä useampi myöntää, ettei voitontavoittelu sovi hoivan ja terveydenhoidon ylimmäksi tavoitteeksi.

 

Tuohtumus ei kuitenkaan yksin ratkaise ongelmia. Ongelmien juuret ovat syviä. Liian vähän on puhuttu siitä, että ylikansalliset kauppasopimukset yhdessä EU:n veroparatiisimääräysten kanssa uhkaavat tehdä Suomen hallituksen suunnittelemista yksityistämistoimista peruuttamattomia.

 

Juuri siksi vain kokonaisvaltainen politiikka, jossa kaikki tasot - kunnat, valtio, EU ja kauppapolitiikka - tarkasti huoimioidaan, voi taata vanhoille ja lapsille, ja kaikille terveysasemien, mielenterveyskuntoutuksen ja päihdehuollon asiakkaille hyvän hoidon sekä henkilökunnalle hyvät työolot ja riittävän palkan.

 

Kunnat ja valtio vastaavat hoidosta, mutta ostavat usein nk. hoitopalveluita yksityisiltä yrityksiltä. Sellaiset hoitoyhtiöt, jotka käyttävät hyväkseen aggressiivista verosuunnittelua sekä veroparatiiseja, voittavat usein kilpailutuksen. Näiden yritysten omistajat ovat globaaleja investointiyrityksiä, joiden ainoa tavoite on maksimoida voitot. Niitä ei kiinnosta miten yksittäiset vanhukset voivat Suomessa. Esperi, mutta myös Attendo ja Mehiläinen ovat tyyppiesimerkkejä yrityksistä, jotka minimoivat veronsa ja palkkakustannuksensa ja jotka siksi voivat vallata hoitoalojen markkinat.

 

Mitä tällä on tekemistä kauppasopimusten kanssa? Uusi sopimus EU:n ja Kanadan välillä (CETA) ja myös esitetty sopimus EU:n ja Singaporen välillä tekevät käytännössä aiemmin tehdyt yksityistämispäätökset peruttamattomiksi. Nämä sopimukset määräävät, että jos jokin maa, esimerkiksi Suomi, on kerran luonut markkinat yksityisyrityksille tietyin ehdoin ja myöhemmin muuttaa näitä ehtoja, voivat maahan investoineet veroparatiisiyhtiöt haastaa kyseisen valtion oikeuteen ja vaatia hyvitystä niistä teoreettisista voitoista, jotka ne ovat laskeneet saavansa, ja nyt laskevat menettävänsä muuttuneiden ehtojen takia.

 

Vaatimus kuulostaa absurdilta ja sitä se onkin. Valitettavasti se on todellisuutta.

 

Tilanne on jo nyt vaarallinen. Suomen kunnissa on nyt voimassa EU-direktiiviin nojaava kielto boikotoida veroparatiisiyhtiöitä. Komissio ajaa parhaiĺaan palveludirektiivin tiukentamista entisestään. Jos nykyinen hallitus ajaa läpi sote-uudistuksen ja kauppasopimus Kanadan ja EU:n tai Singaporen ja EU:n välillä astuu voimaan, tilanne pahenee ratkaisevasti: Sote-uudistus kasvattaa yksityisten yritysten osuutta julkisista hoivapalveluista useilla miljardeilla euroilla. Kauppasopimukset Kanadan ja Singaporen kanssa tekevät muutosten peruuttamisesta käytännössä mahdotonta vaikka hallitus vaihtuu. EU:n parlamentti äänestää Singaporen sopimuksesta ensi keskiviikkona, 12.2.

 

Kaikki tämä yhdessä uhkaa johtaa siihen, että Esperin kaltaiset tapaukset väistämättä yleistyvät. Jos emme kykene toimimaan kaikilla neljällä tasolla, on uusia laiminlyöntejä ja kuolemantapauksia odotettavissa.

 

Kuntien täytyy voida asettaa korkeat laatuvaatimukset ostopalveluille. Valtion pitää säädellä hoiva-aloja ratkaisevasti paremmin. EU:n täytyy lopettaa veroparatiisien suojelu. Kaikki kauppasopimukset jotka antavat erityisoikeuksia yrityksille haastaa valtioita oikeuteen täytyy estää.

 

Monimutkaista? Valitettavasti. Nykytodellisuutta? Valitettavasti.

 

 

 

Thomas Wallgren

Kaupunginvaltuutettu, Hki

Varapuheenjohtaja, Reilu Vero ry

 

Johannes Kananen

Puheenjohtaja, Reilu vero ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

SAK ja STTK (2015):

"Julkisia hankintoja kilpailutettaessa on huomioitava palveluiden laatu":

https://www.sttk.fi/2015/05/13/sak-ja-sttk-julkisi...

---

"Valiokuntien asiantuntijalausunnot"

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotV...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maailma on menossa todella vaaralliseen suuntaan, mikäli suuryritykset voivat haastaa valtion oikeuteen. Mitä enää teemme valtioilla, suurpääomat määräävät tahdin. Pien- ja keskisuuret yritykset, palkansaajat, sairaat ja vanhukset ovat vain olemassa kasvottomia markkinoita ja pääomia varten.

Tuntuu hullulta että minä vanha kokkari kirjoitan näin, mutta vaikka uskon yrittämiseen ja yritystoiminta on tärkeää maamme hyvinvoinnille, en usko nykyaikaiseen järjestelmään, jossa suurpääomat hallitsevat globaalisti maailmaa ja kaikkien muiden on sopeuduttava näiden tahtoon. Tätä on vastustettava kaikin keinoin.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Siinä mielessä protektionismi on turvallinekin hanke (nimi kertoo), että se estää globalismin vaikutuksia.

Valtataistelussa yleensä pärjää se, jolla on eniten valtaa. Tuohan on paradoksi, mutta se on hyvä muistaa. Vääristymät eivät tahdo korjaantua.
Kehitys menee Pohjois-Korean suuntaan.
Sitä varten yhteiskunta on olemassakin, että se suojaa pientä ihmistä.

Jos meillä enää sellaista hyvää olemassa onkaan...

Toimituksen poiminnat