Thomas Wallgren thomaswallgren.fi

Toiveajattelu ei tuo ratkaisua romanikysymykseen

Olen viettänyt viime päivinä varsin paljon aikaa Helsingissä majailevien köyhien itä-eurooppalaisten romanien kanssa. Tavoitteeni on ollut hankkia itselleni ja Helsingin päättäjille vastausta yksinkertaiseen kysymykseen: pitääkö Helsingin kaupungin osoittaa itä-eurooppalaisille romanikerjäläisille ja muille vastaaville köyhille jokin paikka missä he voivat ollla?

Vastaukseni on: kyllä pitää. Mutta ei tämä mikään yksinkertainen asia ole. Olisi kerta kaikkiaan paljon parempi heille ja meille että romanien ongelmat ratkaistaan heidän kotimaissaan. Jos heitä tulee Suomeen, heidän tulisi voida majoittua muiden turistien tapaan kunnollisille leirintäalueille. Töihin tulevien romanien tulisi majoittua asuntoihin, jotka he itse hankkivat ja maksavat. Siinä ihanne. Maailma ei kuitenkaan toimi ihanteellisesti.

Helsinkiin on ainakin vuodesta 2007 alkaen joka kevät tullut joitakin satoja romaneita. He viipyvät täällä lämpimän vuodenajan. Monet heistä eivät hanki asuntoa eikä heitä saada majoittumaan omalla kustannuksellaan turistien paikoissa.

Olen toistuvasti kysynyt romaneilta, Helsingin viranomaisilta ja kaikilta, jotka ovat romanien kanssa tekemisessä saman kysymyksen: Jos Helsinki ei voi osoittaaa mitään paikkaa romaneille missä he voivat olla, ja jos viranomaiset häätävät heidät aina tilapäisen leirien löytyessä, menevätkö he tällöin kotiin?

Täysin varmaa vastausta ei ole. Mutta saamieni vastausten ja ulkomaisen kokemuksen perusteella pidän lähes varmana että vastaus on kielteinen. Romanikerjäläiset eivät lähde kotiin vaikka heille ei tarjota mitään paikkaa missä olla.

Reaalimaailmassa on siis vain kaksi vaihtoehtoa. Molemmat ovat huonoja.

Me voimme päättää, että kaupunki ei millään tavalla tue tai järjestä romanien ja muiden vastaavassa asemassa olevien majoitusta. Voimme samassa hengessä päättää, että viranomaisten tehtävä on häätää leirejä sitä mukaan kuin niitä syntyy. Tästä seuraa se, että romanit ovat Helsingissä milloin missäkin - autoissa, kadunvarsilla, puistoissa, metsissä jne. - ilman sosiaalista kontrollia ja ilman moniakaan mahdollisuuksia myönteisiin kohtaamisiin helsinkiläisten kanssa. Tuloksena olisi jatkuva hässäkkä, joka varmasti tulee myös kalliksi.

Toinen vaihtoehto on, että kaupunki jollakin tavalla tukee majoitusta. Ratkaisu voisi esimerkiksi olla leirintäalue, tai sen osa, jota kansalaisjärjestöt ylläpitävät kaupungin tuella. Leirin varustetaso olisi alhainen ja kulut halpoja. Leiri näyttäisi suomalaisin silmin ehkä slummilta. Siellä toimisi jonkinlainen sosiaalinen kontrolli ja se olisi paikka, jossa syntyisi päivittäin myönteisiä kohtaamisia romanien ja muiden välillä. Ratkaisu maksaisi kaupungille jotakin, mutta, se olisi arvioni mukaan monta kertaa edullisempi kuin edellinen ratkaisu, jossa mitään ei tehdä ja joudumme tilapäisten leirien häätöjen sarjaan.

Nämä ovat todella huonoja vaihtoehtoja. Kannatan näistä vähemmän huonoa. Jos minulta kysytään "Pitääkö Helsingin kaupungin tarjota jokin halpa leiriytymisvaihtoehto kerjälaisromaneille ja muille vastaavassa asemassa oleville?", vastaukseni on kyllä. Ei siksi, että ratkaisu on hyvä, vaan siksi ettei parempaakaan ole kukaan toistaiseksi keksinyt.

Thomas Wallgren
Filosofian dosentti, kaupunginvaltuutettu (sd.), Helsinki

PS! Kun mietimme kustannuksia, viime päivien tapahtumat tarjoavat hyvän vertailukohdan. Viime perjantaista lähtien Helsingin ylin virkamiehistö, mm. kaupunginjohtaja, pelastuslaitoksen johtaja, nuorisotoimen johtaja ja monet muut ovat käyttäneet kukin monta tuntia romaniasian hallintoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

kaija kuopila

Tyypillistä Thomas Wallgrenia. kun näin kirjoittajan nimen, arvasin tekstin. Suomesta siis määrättyjen tahojen mieliksi tehdään paitsi muslimien, myös mafian kuskaamien romanien taivasta. Mitenkähän moni suomalainen on láhtenyt karkuun täältä taivaasta ja ketkä jää maksumiehiksi ja orjiksi raatamaan ?

Seppo Hildén

"Toiveajattelu ei tuo ratkaisua romanikysymykseen"

Thomas, otsikkoasi lainaten, näin on, ja kysynkin, miksi itse sorrut päätelmissäsi sellaiseen?

Milestäni on toiveajattelua ajatella tavallasi, että osoittamalla Helsingin kaupungin puolesta Romaniasta tänne tuleville henkilöille ilmaisen asuinpaikan (vaatii myös ilmaisen sähkön, lämmityksen, terveydenhoidon jne)tulijoiden koko pysyy mainitsemassasi joissakin sadoissa romaaneja.

Todellista toiveajattelua, sanon minä.

Enni Kulovaara

Haluat siis luoda tilanteen, jossa Romaniaan kiirii tieto, että tänne vaan kaikki, täällä saa ilmaiseksi asunnon ja toimeentulosta huolehditaan?

"Töihin tulevien romanien tulisi majoittua asuntoihin, jotka he itse hankkivat ja maksavat."

- Tiedätkö ainuttakaan romania, joka tulisi tai edes aikoisi tulla töihin? Suosit järjestäytynyttä rikollisuutta. Millä sinä kuvittelet, että nuo kerjäläiset matkansa maksavat? Heidät tuodaan tänne, ja mafiosot käärivät rahat, kunhan ryöstösuunnitelmiltaan ehtivät. Kunhan tämä kylmä talvi taittuu kevääseen, niin alkaa taas asuntomurtojen sarja, se on aivan varma.

Asiaa sivuten: en ymmärrä miksi ihmeessä Romania ja Bulgaria ylipäätään otettiin EU:n jäseneksi, koska sinne syydetään nyt avustuspakettia toisensa perään (suomi myös maksajana) ja sen sijaan että nämä valtiot hoitaisivat asiansa edes jonkinmoiseen kuntoon, ne eivät muutu miksikään, vaan nyt siellä heitteille jätetyt ovat täällä kerjäämässä.

Eilistä vaalikeskustelua katsoessa kiristelin hampaita Yrjö Hakasen kommentille, kun hän sanoi että kyllä meillä on varaa auttaa näitä kerjäläisiä ja se on meidän velvollisuutemme. Miksi meillä ei sitten ole varaa hankkia asuntoa Suomen asunnottomille? Eikä tunnu olevan velvollisuuttakaan.

Yki (nimimerkki)

"Töihin tulevien romanien tulisi majoittua asuntoihin, jotka he itse hankkivat ja maksavat." "ilman moniakaan mahdollisuuksia myönteisiin kohtaamisiin helsinkiläisten kanssa. "

Ja tämän kirjoituksen otsikko oli : "Toiveajattelu ei tuo ratkaisua romanikysymykseen". ???

Täysin mahdotonta, että kirjoittaja olisi tosissaan. Se aivoihin naulattu poliittisen korrektiuden ja "suvaitsevaisuuden" pakkoviitekehys vain vääntää kirjoittamaan täysin mielikuvituksellisia kirjoitelmia.

Erkki Mikkonen

Tuntuu aika kestämättömältä ongelman ratkaisulta sellainen ajatus, että Romanian romaneja aletaan täällä jotenkin ylläpitämään kenenkään toimesta. Sitä myötä tilanne vain pahenee, ja pian täällä voi olla tuhansia romaneja ongelmia aiheuttamassa. Irtolaisuus nyky-yhteiskunnassa on taantumusta 1800-luvulle.

Torbjörn Liimatainen

On olemassa muitakin vaihtoehtoja.

Mielestäni Helsinkiin pitäisi julistaa poikkeustila, jotta järjestäytynyttä rikollisuutta harjoittavia romaneja ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevien anarkistijärjestöjä vastaan voitaisiin käyttää tarvittavia voimakeinoja.

Toimituksen poiminnat