Thomas Wallgren thomaswallgren.fi

Valistuksen auringonlasku: Kuinka 29 romania sai Helsingin sekaisin

Maanantai 28.3.2011, klo 15.58. Demareiden kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja päättää ryhmäkokouksen toteamukseen, että ryhmä ei ole yhtenäinen romaniasiassa.

Maanantai 28.3.2011, n. klo 17.20. Romanityöryhmä kertoo Helsingin kaupunginhallitukselle, että romanit voidaan nyt majoittaa sosiaaliviraston Hietanimenkadun asuntolaan. Helsingin kaupunginhallitus kuuntelee ja päättää kolme vuotta jatkuneen tapansa mukaan olemaan  päättämättä että se ei päätä eikä ole päättämättä romaniasiassa mitään.

Maanantaina 28.3.2011 n. klo 18.50. Romanityöryhmän puheenjohtaja Jorma Räihä saa tiedon että Hietaniemenkadun asuntolaan ei mahdu, paikka on täysi. Kaupunginhallituksen hiljaa siunaama ratkaisua ei siis ole. Kaupungin sosiaalitoimi päättää, ettei poliisia tänä yönä silti
hälytetä. Romanien majoittuminen Kalasataman sosiaalikeskus Satamaan jatkuu taas yhden yön yli. Kukaan ei tiedä mitä tiistaina tapahtuu.

Kaaos jatkuu - mistä on kyse?

Olen ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Helsingissä. Suurin yllätys on ehdottomasti ollut se kuinka täysjärkistä ja asiantuntevaa valtuutettujen työ on. Suurin työ tehdään kaukana julkisuuden valokeilasta. Keskeisessä asemassa ovat valtuustoryhmien ja niiden
asettamien kaupunginhallitusryhmien työ. Ratkaisevat kokoukset ovat ei-julkisia. Keskustelu ja työkulttuuri niissä on fantastista: asiantuntevaa, keskittynyttä, innostunutta, monipuolista.

Viime viikolla ryhmässäni puhuttiin vuoden suurimpiin kuuluvasta päätöksestä, budjettiraamista vuodelle 2012. Puhe kääntyi ryhmäkuriin.  Pitkäaikaisen filosofisen tutkimustyön ammattilaisen kokemuksella väitän, että keskustelun taso oli vähintään laitoksemme tutkijaseminaarin keskustelun veroinen.

Tällä viikolla ryhmässäni puhuttiin vuoden pienimpiin kuuluvasta päätöksestä, siitä miten kaupunki voisi järjestää leiripaikan tai muun majoitusvaihtoehdon Kalasataman romaneille.

Keskustelu oli hengeltään hyvä mutta sisällöltään katastrofaalinen: yhtään järkevää ajatusta tai argumenttia ei puoli tuntia kestävässä keskustelussa esitetty. Toveri toisensa jälkeen ihmetteli asian vaikeutta ja kuinka ainakaan niin tai näin ei voi tehdä. Samoin taisi käydä naapurihuoneissa, joissa vihreä ryhmä ja vasemmistoliiton ryhmät kokoontuivat. Muuten on mahdotonta ymmärtää, että ne kaksi ehdotusta, josta demarit, vihreät ja vasemmisto olivat päivällä neuvotelleet jäivät kaikilta kapunginhallituksen jäseniltä kokouksessa esittämättä. Kokouksessa ei myöskään tehty mitään muuta esitystä: kaikki tyytyivät siihen tilapäisratkaisuun, jonka Räihän johtama romanityöryhmä kokoukselle selosti ja joka kahden tunnin sisällä kokouksen päätyttyä lässähti.

En tässä halua ihmetellä romaniasiaa vaan poliittista kulttuuriamme. Helsingissä on joitain kymmeniä, parhaimmillaan muutama sata köyhää romania Itä-Euroopasta. Taloudellisesti asia on hyvinkin pieni ja ratkaisu on kaikkien tiedossa: tarvitaan kaupungin tukema, kolmannen
sektorin tuottama halpamajoitus. Silti majoituskysymys on kolmatta vuotta levällään. Ainoa edes hiukan rationaalinen syy miksi sitä ei ratkaista on se, että vanhat puolueet pelkäävät häviävänsä vaalit jos ne päättävät tehdä romaniasialle jotakin. Tätä ei kuitenkaan osata eikä
haluta pukea sanoiksi ja argumenteiksi, ja siksi ollaan hiljaa.

Romaniasia Helsingissä on aikamme peili. Elämme eurooppalaisen modernin valistuksen auringonlaskun aikaa. Kyky ja halu tehdä ratkaisuja omassa elämässämme ja yhdessä keskustelun ja paremman argumentin perusteella heikkenee. Vintti pimenee.

Ajattelen amerikkalaista filosofikollegani joka emigroitui Eurooppaan kun Bush nuorempi valittiin uudelleen presidentiksi. Tärkein laukaiseva syy kollegani päätökselle oli televisioväittely, jossa Bush puolusti kuolemanrangaistusta väittämällä, että sillä on peloitevaikutus. Kun Bushille selostettiin että hän on empiirisen tutkimuksen mukaan täysin
väärässä Bush katsoi suoraan kameraan ja sanoi; "sydämessäni tiedä kuinka asia on." Sydän vastaan järki. Niin nyt meilläkin. En tiedä minne amerikkalainen kollegani seuraavaksi voi muuttaa, mutta sen tiedän  ettei eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka ole sen rationaalisemmalla tolalla kuin Yhdysvaltojen suhde kuolemanrangaistukseen.

On jotenkin outoa ja jopa pelottavaa, että vajaa kolmekymmentä köyhää romania voi saada Helsingin kaupungin politiikan sekaisin. Niin se kuitenkin on. Ensimmäinen askel järkevämpään romanipolitiikkaan voi olla sen tunnustaminen, että nykyinen meno on täydellisen järjetöntä.

Thomas Wallgren
Kaupunginvaltuutettu, sd
Filosofian dosentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

siviili tarkkailija

Jos henkilö ei kykene itse hoitamaan menojaan ja maksamaan oleskelustaan, maahantulemisen ehdot eivät täyty. Tällöin henkilön oikeus oleilla maassa lakkaa. Henkilö tulee poistaa maasta ihonväristä, uskonnosta ja sukupuolesta riippumatta. Nämä ovat lain määritelmät joista romanien kohdalla ei vain haluta pitää kiinni. Koska yhteiskunnassamme on kaksoisstandardi. Lakeja ei haluta tulkita oikeudenmukaisesti vaan suhteellisesti kulloinkin kyseessä olevan ihmisen etnistä taustaa vasten.

Schengensopimus on suomalaisen yhteiskunnan suurin ja merkittävin virhe. Tällöin lopetettiin rajavalvonta ja normaali rajanylityksiä koskevan valvonnan toimenpiteet. Tuloksena oli ihmisten valvonnan siirtäminen viranomaisilta liikennöivien yritysten harteille samalla kun laiton maahantuleminen muuttui kohtuuttoman helpoksi.

Helsingin kaupunki joutuu tekemään romaniasiassa niitä päätöksiä ja toimenpiteitä joita rajavalvonta ei tehnyt Schengensopimuksesta johtuen. Tämä on mahdoton yhtälö. Yhdenkään suomalaisen kaupungin rahavarat ei ole olemassa ulkomaalaisten maahatulijoiden laiminlyöntien korjaamiseksi, paitsi ns vihervasemmistolaisten sekopäiden mielessä. Heille maailmanparannus muiden rahoilla on luonteva ja elimellinen osa heidän arvovalintojaan.

Helsingissä toimii ammatti- ja taparadikaalien ryhmiä, joille tuella eläminen ja erilaisten näennäispoliittisten puuhastelujen ympärillä toimiminen täyttää normaalin työpäivän puuttumisesta johtuvan tylsistymisen. Vastaavasti näiden äänekkäiden älämölöä pitävien hörhöjen mediaseksikkyys saa dilentanttipoliitikot vihervasemman eri sävyjen keralla avautumaan maailmantuskastaan. Sääli etteivät helsingin vanhukset, omat asunnottomat, ruokajonossä seisovat työttömät ja moniongelmalapset jaa romanikerjäläisten mediahuomiota. Tai eihän se ole sääli vaan väärinäänestämisen seuraus.

Yksi Turkkulaanen

Miksi ihmeessä meidän pitäisi maksaa joidenkin turistien asuminen? Ei hemmetissä, ajatelkaa nyt hiukan. Pitäisitte älämölönne vaikka eläkeläisten tai työttömien asunnottomien vaikeuksista, ei turistien, jotka tulevat tänne ilman riittävää rahaa. Antaa heidän lähteä takaisin kotiinsa.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Ehdotus:

Tarjotaan joukkomajoitusta muutaman euron hintaan per henk ja vuorokausi. Ihan vain esimerkiksi aikuiset 4EUR, 7-17vuotiaat 2Eur, alle 7v ilmaiseksi. Helsingistä (tai Espoosta tai Vantaalta) löytyy varmasti sopivia tyhjiä toimisto- tai teollisuuskiinteistöjä, joissa on jo peseytymis- ja wc-tilat, ja joihin saa helpolla turvalliset ruuanvalmistustilat ja olosuhteet. Päälle vielä palovaroittimet ja sprinklerit. Perusterveydenhoito SPR:lle, ja lapsille koulu.

Vai?

Hannu Töyri

Ne kaksi romania jotka tuomittiin hakkasivat Niklas Herlinin hakkaamisesta, tuomittiin myös neljän vanhuksen hakkaamisesta joista vanhin oli 97 vuotias, joka ei enää selviä tapahtuneesta.

Nämä mustalaiset ovat ammatti- ja taparikollisia, joiden kiinni jäänti prosentti on n. 10 - 15.

Kuinka monta vanhusta meidän olisi annettava Romanian mustalaisten hakata, jotta emme olisi rasisteja?

Harri Lehtimäki

Onko teillä suviksilla joku geeni, joka estää normaalin ajattelun? Jos lähtökohta on se, että romanit tulevat tänne aikomattakaan elää normaalisti, te haluatte, että se on normaalia? Siis ryöstely ja kerjääminen on Wallgren teidän ajattelutapanne mukaan normaalia? Voi hyvät hyssyrät!

kaija kuopila

Onneksi voin asua enimmäkseen EU maissa, joista Bulgarian ja Romanian mafioiden piikkiin puuhastelevat romanit on karkoitettu. On uskomatonta tyhmyyttä kerätä Suomeen kaikki EU alueen rikolliset.

Sami poistunut

"kaksi ehdotusta, josta demarit, vihreät ja vasemmisto olivat päivällä neuvotelleet jäivät kaikilta kapunginhallituksen jäseniltä kokouksessa esittämättä"

Kiinnostaisi tietää, minkälaisia nuo kaksi ehdotusta olivat.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Jos suunnittelee Suomeen halpaa turistimatkaa, ei kannata mennä kaikkein kalliimpaan kaupunkiin Helsinkiin ja sen keskustaan. Harvalla suomalaisella keskiluokkaisella lapsiperheelläkään on varaa kauaa lomailla tai asustella keskustassa. Äkkiä maksaa 100 eur yö pelkkä majoitus hotellissa, eikä etäämpänä olevat leirintäalueetkaan ole ilmaisia. Sitä joutuu valitsemaan majoituksen rahojen mukaan. Silmääni ei osunut kaupungin ilmaista majoituskampanjaa tai esitettä netistä. Suomeen matkustaminen myös maksaa melkoisesti, koska ollaan syrjässä. Varakkaille ja muiden laskuun asuville asia on tietysti toinen.

Muualla on halvemmat hotellit ja majoittuminen. Muuten Suomi on kallis maa olla turisti ja asua, yksi euroopan kalleimmista. Halpamatka kannattaa tehdä jonnekin muualle. Netin mukaan Romaniassa on aika halpoja hotelleja, muttei ilmaisia. Mistäköhän on tullut idea, että majoitus ja eläminen Suomessa olisi ilmaista ? Töitäkin on vaikea löytää ilman kielitaitoa. Mikäköhän vetää Suomeen rahattomia ?

http://en.camping.de/sites/europe/finland/pohjois_...
http://www.visithelsinki.fi/Suomeksi/Matkailija/He...
http://www.visithelsinki.fi/Suomeksi/Matkailija/He...
http://www.romaniatourism.com/
http://www.eurocampings.co.uk/en/europe/romania/
http://www.eurocampings.net/fi/eurooppa/suomi/ahve...

Kaavan mukaan tiloja ei saa käyttää väärän käyttötarkoitukseen ja majoitustiloille on omat määräyksensä.

Suomessa on pakko elää maan lain lailla.

Romania näyttää noissa linkeissä houkuttelevata matkailukohteeltä. Mistäköhän löytäisi niitä ilmaismatkoja tai alennusseteleitä sinne ? Solidaarisuus- ja finanssikumppanimme Kreikkakin kiinnostaa. Olisi kiva kesällä käydä niissä jos edullisesti pääsee vaikka jollain EU-etukortilla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Romania
http://en.wikipedia.org/wiki/Romania

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mielestäni perusongelma on kuitenkin siinä, että Romaniassa ja sen naapurimaissa työttömyys on todella suuri ongelma, ja valtaväestö hyötyy siitä, että romaniväestö suljetaan työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Ongelman ratkaisu edellyttäisi näin talouden kehitystä ja työpaikkojen luonita näihin maihin, joka yhdiestettäisiin romaniväestön aktiivisiin työllistämistoimiin.

Oletko samoilla linjoilla tästä perusongelmasta?

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Suomen työttömyys-% on korkeampi kuin Romaniassa. 3,9 % Romaniassa 2007 yksi Euroopan alhaisimpia, v. 2009 7,6%. Suomen oli v. 2009 8,2 % työttömyys.

Euroopan maa, jossa esiintyy tuota matalampi työttömyys-% on työmaa.

http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2009/12/tyti_2009...

http://en.wikipedia.org/wiki/Romania
http://fi.wikipedia.org/wiki/Romania

Eli ei ole oikein selitys. Jostain muusta on kyse.

Suomi ei oikein voi johtaa Romanian sisäisiä asioita.

Harri Räsänen

Kun teitä poliitikkoja tämä ongelma näyttää puhuttavan, niin tässä konkreettinen ehdotus.
Kannatan kotimajoitukseen siirtymistä. Suomen romanit sekä Vapaa Katto ry:n aktivistit, Thomas Wahlgren ja muut aktiivit majoittavat romanit koteihinsa, jolloin ongelma poistuu. Romaneja on vain 29 ja aktivisteja paljon enemmän.
Veronmaksajien rahoja ei tarvita ja aktivistit saavat toteuttaa auttamishaluaan ja kantaa vastuutaan.

Sami poistunut

Antti Blåfield esitti yhden ratkaisun tämänpäiväisessä Hesarissa.

Uudistan kysymykseni Thomasille; "kaksi ehdotusta, josta demarit, vihreät ja vasemmisto olivat päivällä neuvotelleet jäivät kaikilta kapunginhallituksen jäseniltä kokouksessa esittämättä".
Kiinnostaisi tietää, minkälaisia nuo kaksi ehdotusta olivat.

Sami poistunut

Tilanteesta 7.4. kertoo vartti.fi :
- sähköt katkaistu ja leiri määrätty purettavaksi puutteellisen paloturvallisuuden vuoksi
- kaupungin nuorisoasiankeskus pyytänyt poliisilta virka-apua leirin tyhjentämiseksi.

Varsinaista ratkaisua siis vieläkin odotellaan.

Toimituksen poiminnat